ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ
Ευάλωτα σε κλοπές αποδεικνύονται τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας, ιδίως τις νυχτερινές ώρες, λόγω του μικρού αριθμού αρχαιοφυλάκων που απασχολούνται σ' αυτά, καθώς και των ελλείψεων στα συστήματα ασφαλείας.
Το πρόβλημα ήρθε για άλλη μία φορά στην επιφάνεια μετά την ένοπλη ληστεία που σημειώθηκε στο Παλαιό Μουσείο της Ολυμπίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αρπαγή 65 αρχαιοτήτων, ένα μόλις μήνα αφότου «έκαναν φτερά» τρία έργα τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη.
Οπως δήλωσε στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νυχτοφυλάκων Αρχαιοφυλάκων Παναγιώτης Ηλίας, «εμείς είχαμε επισημάνει τα προβλήματα από καιρό, όμως οι εκπρόσωποι του υπουργείου δε μας δέχτηκαν για να τα συζητήσουμε. Το πρόβλημα της φύλαξης είναι γενικό στην Ελλάδα διότι δεν υπάρχουν άτομα. Ειδικά τώρα με την εφεδρεία, το πρόβλημα έγινε ακόμη πιο έντονο. Τους τελευταίους μήνες έφυγαν τουλάχιστον 100 φύλακες». Οι αρχαιοφύλακες, όπως επισημαίνει ο κ. Ηλίας, δεν ξεπερνούν ανά την Ελλάδα τους 2.000. Πόσοι θα έπρεπε να είναι; Τουλάχιστον 4.000, σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς. Για τα προβλήματα φύλαξης του Μουσείου Ολυμπίας προειδοποιούσε από τον περασμένο Νοέμβριο η προϊσταμένη της Ζ΄ΕΠΚΑ, Γεωργία Χατζή με επιστολή προς το ΥΠΠΟΤ. Το 2009 είχε διαπιστωθεί η εξαφάνιση κιονόκρανου από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.
Γνώριζαν τα κενά
Οι ληστές που μπήκαν την Παρασκευή στο Παλαιό Μουσείο της Ολυμπίας είναι προφανές ότι γνώριζαν τα κενά φύλαξής του. Οι δύο κουκουλοφόροι δράστες εισέβαλαν στο μουσείο στις 7.30 το πρωί, ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων τη φύλακα και την έδεσαν. Σε σπαστά ελληνικά της είπαν ότι έψαχναν για ένα «στεφάνι χρυσό» και γραμματόσημα και στη συνέχεια έσπασαν τις προθήκες που βρίσκονταν γύρω τους αρπάζοντας ό,τι έβρισκαν.
Τα περισσότερα αντικείμενα ήταν χάλκινα (αναθήματα του ιερού), ενώ φαίνεται ότι κλάπηκε κι ένα χρυσό δαχτυλίδι. Ειδικοί χαρακτηρίζουν περίεργη την κλοπή, καθώς τα κλεμμένα αντικείμενα είναι καταγεγραμμένα και είναι δύσκολο να διακινηθούν στη «μαύρη αγορά».
Η έρευνα
Επιτόπου, στην Αρχαία Ολυμπία, μετέβησαν, αφού ενημερώθηκαν για την κλοπή, τόσο ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος νωρίτερα είχε υποβάλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, όσο και η γ.γ. του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη. Οσον αφορά πάντως τη φύλαξη του μουσείου, η κ. Μενδώνη είπε ότι οι φύλακες που κανονικά έπρεπε να είναι εκεί, είναι τρεις (ένας έφτασε αργότερα και ο τρίτος έχει άδεια). Για την εξιχνίαση της ληστείας συνεργάζονται υπηρεσίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, ενώ ενεργοποιήθηκαν κλιμάκια εξειδικευμένου προσωπικού της Ασφάλειας Αττικής και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
Το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας (γνωστό και ως Παλαιό Μουσείο) φιλοξενεί 463 αρχαία έργα, που προέρχονται από το Ιερό του Διός της Ολυμπίας, αλλά και από άλλα μουσεία της χώρας. Το κτίσμα του 1885 είχε παρουσιάσει φθορές λόγω σεισμών, ενώ επιπλέον δεν χωρούσε τα πολλά ευρήματα από τις ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Για το λόγο αυτόν αποφασίστηκε η ίδρυση του Νέου Μουσείου της Ολυμπίας, που άρχισε να λειτουργεί το 1982.